Klubbens historia

I Göteborg började klubben Shinto år1987 i Långmosseskolan i Gårdsten. Klubbens lades ner i början av 1994.

Sensei Siamak som var instruktör och styrelsemedlem i Shinto bildade om klubben till Göteborgs Kanzen Kai i november 1993. Första träningen för tidigare elever samt den absolut första nybörjarkursen hölls i januari 1994.

Tillsammans med några tidigare medlemmar bildades en ny styrelse. Klubben flyttade till Gamlestaden och anslöt sig till "World Union of Kanzen Kai" i januari 1994.

Sensei Siamak blev utsedd till stilchef i Sverige av stilens grundare och senare stilchef i Europa med ansvar att utveckla Kanzen i Europa. Stilens grundare bjöds till Sverige under i maj 1994 vilket blev rejält uppskattad.
Utbildning var eftersatt i den gamla klubben så i rask takt skickades några medlemmar till förbundets instruktörs- och domarkurser under våren 1994.
Stilmästerskapet Kanzen Cup arrangerades för första gången på våren 1994 på initiativ av vår klubb och hölls i Falun. Nu började utvecklingen ta fart på allvar för klubben och stilen.

Träningslokaler

De första åren tränade vi på Gamlestadsskolans gymnastikhall. Efter tre år, i januari 1997 flyttade man till en egen dojo, i en källarlokal på Götaholmsgatan 31, i Gamlestaden. Vi hyrde lokalen tillsammans med Hallassan Taekwondo.

I januari 2002 flyttade vi till vår nuvarande dojo i Kviberg. Hallen var en träningslokal för Shaolinmunkar innan dess. Lokalen har nu renoverats och rustats i flera omgångar sedan dess.

Ett nytt parkettgolv och spegelvägg kom på plats sommaren 2002.
Under vintern 2003 var det stora arbetet med installation av ventilation i hela byggnaden.
År 2007 var det dags för att måla hallen och sätta in nya armaturer i taket. Nya karate mattor köptes och båda hallarna fick riktiga mattor.
Klubben antog ett nytt namn under hösten 2007. Det nya namnet Göteborg Karate Akademi blev godkänt av RF i november 2007.

Ny klubb

År 2000 startade sensei Siamak en filial av vår klubb i en annan stadsdel i Göteborg. De första två åren var det svårt att etablera sig där. År 2002 bildade sensei Siamak en helt ny klubb i den stadsdelen och då fick man 50 medlemmar i den nya klubben redan första terminen. Sensei Siamak skötte träning i båda klubbar i flera år innan han lämnade det över klubben till två av sina elever.

Grupper

Under åren har klubben vuxit från att man hade 2 träningsdagar, 2 grupper och 4 träningspass i veckan till dagens 5 träningsdagar, 13 grupper och 19 träningspass i veckan.

Vi hade inga barngrupper i början, minimiålder var 10 år, barn, ungdomar och vuxna tränade tillsammans. Idag har vi både barn-karate och lek-karate.
Vi var först i Sverige att introducera lek-karate för barn 5-7 år och har hunnit långt i utvecklingen av denna nya träningsform i karate.
Vi var även först med att introducera det framgångsrika konceptet föräldraträning i Göteborg.

Utbildning

Genom åren har klubben hunnit utbilda många instruktörer och många Kanzen-Ka har fått sina svartbälte genom åren. Utbildning av instruktörer har skett både genom interna och förbundets instruktörskurser. Många tävlingsfunktionärer och domare har utbildats genom olika tävlingar men även genom förbundets domarkurser.
Idag har klubben 17 licensierade domare.

Tävlingar

Otaliga medaljer från SM, NM, J-SM, DM och andra utländska och inhemska tävlingar har hittat sina lyckliga ägare i vår klubb.
Klubben började med att arrangera DM år 2001 när Göteborg inte hade haft något DM på många år. Sedan dess har vi arrangerat många tävlingar.
Bland de stora tävlingar kan man nämna SM år 2004, det nordiska mästerskapet NM år 2006 och SM år 2015.
Den årliga tävlingen Göteborgs Ungdomscup började vi arrangera i maj 2003 för första gången. Tävlingen ändrade sitt namn till Gothenburg Karate Open år 2012. Från 2012 till 2016marrangerades tävlingen två gånger per år på hösten och våren.
Kanzen Cup, klubbmästerskap, har vi hunnit att arrangera många gånger sedan starten. Våren 2016 var det 30.e gången som vi arrangerade Kanzen Cup.
Våra arrangerade tävlingar kan man hitta under Arangerade som finns under menyn Tävling.

Uppdaterad: 18 NOV 2017 22:18

Hitta till oss!